Μάρκες

Κόστος θέρμανσης με υγραέριο

Κόστος θέρμανσης με υγραέριο

Όλοι έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, για τη μεγάλη οικονομία που προφέρει η θέρμανση με υγραέριο. Πόσο οικονομικό είναι για να ζεσταθούμε; Τι απόδοση καύσης έχει και ποια τα οφέλη έναντι άλλων μέσων θέρμανσης; Δες παρακάτω παραδείγματα με ενδεικτικά κόστη και τιμές.

Πολλοί παραθέτουν τα επιχειρήματά τους και προσπαθούν να σε πείσουν να επιλέξεις το υγραέριο ως μορφή ενέργειας. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι τα οφέλη είναι πολλά. Θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή για να τα θυμηθούμε:

  • Είναι πιο οικονομικό από το ρεύμα.

  • Η ισχύς του, δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

  • Η ένταση είναι ρυθμιζόμενη σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.

  • Προσφέρει άμεση καύση, καθώς και άμεση παύση.

  • Είναι πιο γρήγορο.

Αυτά προκύπτουν σε γενικές γραμμές, όσον αφορά στο υγραέριο. Ας εξετάσουμε, όμως το θέμα και λίγο πιο ειδικά.

Ας μην γελιόμαστε. Ωραία τα επιχειρήματα και οι λόγοι που θα μας ωθήσουν να επιλέξουμε το υγραέριο. Το κυριότερο μέλημα όμως της πλειοψηφίας του κόσμου, στον καιρό της κρίσης, είναι το οικονομικό. Όσα πλεονεκτήματα και να έχει ένα προϊόν, αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή σε μεγαλύτερο βαθμό, είναι τι θα του μείνει στην τσέπη. Σε σχέση πάντα με τη μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούσε πριν.

Για να πούμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, θα αναλύσουμε τα δύο στοιχεία που απαρτίζουν το υγραέριο.

 

Δεξαμενές Υγραερίου

 

Ναι! Αντί για οποιαδήποτε άλλη δεξαμενή, μπορείς να εγκαταστήσεις στο σπίτι σου, δεξαμενή υγραερίου. Τι γιατί; Γιατί είναι οικονομική.

Καταρχάς, είναι σίγουρο πώς το υγραέριο είναι πολύ πιο οικονομικό και από το ρεύμα, αλλά και από το πετρέλαιο. Σε συνδυασμό, δε, με την υψηλή απόδοση καύσης και την άρτια εξαγωγή ενέργειας, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

 

Ακόμα όμως και η εγκατάσταση, αλλά και η δεξαμενή η ίδια, μαζί με τον εξοπλισμό της, αποτελούν ένα πολύ δελεαστικό πακέτο.

 

Παράδειγμα:

Ας δούμε το κόστος θέρμανσης με υγραέριο για ένα σπίτι που διαθέτει δεξαμενή υγραερίου.

 

Έστω ότι η ανάγκη του σπιτιού για θέρμανση είναι 18.000kw το χρόνο.

Το πετρέλαιο παράγει 10,9kw/lt, και αν υπολογίσουμε βαθμό απόδοσης ενός κοινού λέβητα πετρελαίου 0,85 επομένως θα χρειαζόμασταν 18.000/10,9/0,85 = 1.943lt πετρέλαιο για έναν χρόνο. Με τιμή πετρελαίου 1,05€/lt σημαίνει ότι θα ξοδεύαμε 2.040€ για πετρέλαιο.

Το υγραέριο παράγει 13,6kw/kg, και αν υπολογίσουμε βαθμό απόδοσης ενός καινούργιου λέβητα συμπύκνωσης υγραερίου 0,99 επομένως θα χρειαζόμασταν 18.000/13,6/0,99 = 1.336kg υγραέριο για έναν χρόνο. Με τιμή χύμα υγραερίου 0,75€/kg σημαίνει ότι ξοδεύουμε 1.002€ για υγραέριο.

 

Επομένως η οικονομία στη θέρμανση με υγραέριο σε σχέση με το πετρέλαιο φτάνει το 50% και χωρίς να έχουμε λάβει υπόψιν μας την παραγωγή του Ζεστού Νερού Χρήσης η οποία σε περίπτωση εγκατάστασης λέβητα με άμεση παραγωγή αναμφισβήτητα η οικονομία φτάνει και το 65% - 70%.

 

Σημείωση: Οι τιμές των καυσίμων του παραδείγματος είναι ενδεικτικές της τελευταίας σεζόν. Πάντως η διαφορά αυτή του υγραερίου έναντι του πετρελαίου θα είναι πάντα σταθερή, αφού στην Ελλάδα η τιμή του υγραερίου βρίσκεται σε σχετική αντιστοιχία με αυτή του πετρελαίου, δηλαδή εάν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, θα μειωθεί αντίστοιχα και του υγραερίου.

 

Φιάλες Υγραερίου

 

Η φιάλη συνήθως χρησιμοποιείται κυρίως όταν απαιτείται μικρή σχετικά παροχή υγραερίου και επομένως μικρές καταναλώσεις.
Οι φιάλες μπορούν βέβαια να καλύψουν και μεγαλύτερες καταναλώσεις εάν τοποθετηθούν σε συστοιχίες των 2, 3, 4 ή και περισσοτέρων φιαλών και επομένως να δώσουν αθροιστικά μεγαλύτερη παροχή. Στις συστοιχίες, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της φιάλης που άδειασε, χωρίς να διακόπτεται η συνολική παροχή του συστήματος.

Το αέριο, αποτελεί την ιδανική μορφή ενέργειας, για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Μην ξεχνάς ότι το προτιμούν όλες οι επιχειρήσεις. Κάτι ξέρουν οι επαγγελματίες.

Επιπροσθέτως, η προμήθεια και η αλλαγή της φιάλης, είναι εντελώς δωρεάν και προσφέρεται από εμάς τους ίδιους, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πιστεύουμε πώς σε πείσαμε ότι το υγραέριο κάνει καλό... στην τσέπη σου. Αν όχι, μπορείς να μας επισκεφθείς στο κατάστημα και θα λυθούν όλες οι απορίες σου.